ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ¨10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΔ-10 ΒΗΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ¨ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΕΣΤΙΑ

Με παρακαταθήκη την 10ετή λειτουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με νοητική υστέρηση, η ΕΣΤΙΑ διοργάνωσε το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο “10 Χρόνια ΣΥΔ – 10 Βήματα Μπροστά” στις 19 & 20 Νοεμβρίου 2021 στο Divani Caravel Hotel.

Το Διεθνές Συνέδριο εστίασε σε σημαντικά ζητήματα του θεσμού της υποστηριζόμενης διαβίωσης όπως οι προκλήσεις στη λειτουργία των ΣΥΔ, η εμπειρία του ενοίκου, της οικογένειας και της κοινότητας,  η ποιότητα ζωής στις ΣΥΔ, ο ρόλος της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο ρόλος της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η ενδυνάμωση και η εποπτεία των εργαζομένων σε ΣΥΔ, η σύμβαση των Η.Ε για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, οι Στέγες Αυξημένης Φροντίδας, το μέλλον της υποστηριζόμενης διαβίωσης, στην Ελλάδα καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι απόψεις της οικογένειας για τον θεσμό της Υποστηριζόμενης Διαβίωσης μέσα από μία έρευνα που διενεργήθηκε ανάμεσα σε 50 φορείς από όλη την Ελλάδα, από τους οποίους συγκεντρώθηκαν 605 ερωτηματολόγια από Αθήνα και Περιφέρεια.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από 10 ευρωπαϊκές χώρες, συμμετέχοντες από 35 συνεργαζόμενους φορείς, 180 σύνεδροι και 40 εκλεκτοί επαγγελματίες εισηγητές που κατέθεσαν την εμπειρία τους στο θεσμό της υποστηριζόμενης διαβίωσης.

Το Συνέδριο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.

Το Συνέδριο χαιρέτισαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης πατέρας Νικόδημος Φαρμάκης, εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμον Β’, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου, η Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας κα Ζωή Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργος Σταμάτης, ο βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών της ΝΔ, τέως Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υπουργός Υγείας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού κ. Δημήτρης Γαλάνης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του European Disability Forum και Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ένωσης Παρόχων Υπηρεσιών Ατόμων με Αναπηρία (EASPD) James Crowe, ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία κ. Ιωάννης Μοσχολιός.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε σε πρώτη μετάδοση το τραγούδι της ΕΣΤΙΑ ¨Η πιο ζεστή αγκαλιά¨ σε στίχους Σταύρου Χαρίτου, που μελοποίησε και ενορχήστρωσε η ερμηνεύτρια και βοκαλίστρια κα Αγγελική Τουμπανάκη και οι συνεργάτες της.

Η Πρόεδρος κα Έφη Προκοπάκη ευχαρίστησε θερμά την Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, όλους τους εισηγητές και συνέδρους που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτού του Συνεδρίου και ευχήθηκε δύναμη για τη συνέχιση του θεσμού της Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Για την παρακολούθηση εκ νέου των εργασιών του Συνεδρίου, μπορείτε να επισκεφτείτε το κανάλι της ΕΣΤΙΑ στο YouTube.

19/11/21:https://youtube.com/watch?v=KkBB7G6CDvw&feature=share
20/11/21: https://youtube.com/watch?v=7MY7BdoDB8E&feature=share

Για το πρόγραμμα του Συνεδρίου, μπορείτε να πατήσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.eseepa.gr/wp-content/uploads/2021/11/Conference-Programme-1.pdf

Η ΕΣΤΙΑ είναι κέντρο κοινωνικής φροντίδας που παρέχει υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, ελευθέρου χρόνου και υποστηριζόμενης διαβίωσης σε άτομα με νοητική υστέρηση. Ιδρύθηκε το 1982, διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

« από 2 »


Share