Παράλληλα προγράμματα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στην Εστία πιστεύουμε διαχρονικά για την αξία του αθλητισμού ως εργαλείο κοινωνικής ένταξης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Τα σπορ είναι μια δράση  που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή, την ατομική προσπάθεια και την κινητικότητα.

Υλοποιώντας ένα συστηματικό πρόγραμμα φυσικής άσκησης και εκμάθησης των  σπορ,  ξεκινήσαμε από το 1983 τη συμμετοχή στα αθλητικά δρώμενα από τους αγώνες της «Ειδικής Ολυμπιάδας».  Στα χρόνια που πέρασαν πήραμε μέρος σε δεκάδες αγώνες και αθλητικές Ημερίδες, με κυριότερους τους αγώνες «Special Olympics», όπου οι εκπαιδευόμενοί μας διακρίθηκαν σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κύριος πόλος των αθλητικών μας πρωτοβουλιών υπήρξε για περισσότερο από 20 χρόνια η διοργάνωση των «Κονιαλιδείων», μια ετήσια αθλητική εκδήλωση που διοργανωνόταν προς τιμήν του ευεργέτη μας, αείμνηστου Νίκου Κονιαλίδη.

Τα «Κονιαλίδεια» διεξάγονταν σε συνεργασία με τοπικούς Δήμους όπως του Νέου Ψυχικού και Φιλοθέης, διαρκούσαν περίπου μια εβδομάδα και περιελάμβαναν αγώνες κλασικού αθλητισμού (κυρίως στο Δημοτικό Στάδιο Φιλοθέης), κολύμβησης (Δημοτικό κολυμβητήριο Νέου Ψυχικού), επιτραπέζιας αντισφαίρισης και μπόουλινγκ.

Μέσα από την  συμμετοχή των εκπαιδευομένων μας σε αθλητικά προγράμματα γεννήθηκαν διεθνή προγράμματα και συνεργασίες , όπως η διοργάνωση του διεθνούς εκπαιδευτικού σχεδίου με την επωνυμία «Mέσω των σπορ» και η διακρατική πρωτοβουλία Bowlers η οποία πραγματεύτηκε την ενδυνάμωση της σύμπραξης και την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των νέων μέσω του αθλητισμού και του μπόουλινγκ.

Τα τελευταία χρόνια υλοποιούμε ένα πολυποίκιλο αθλητικό πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση της σωματικής άσκησης και την προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής για τους εκπαιδευόμενους μας. Μέρος του προγράμματος που χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, περιλάμβανε την δημιουργία ομάδας αναρρίχησης που δημιουργήσαμε και παρουσιάστηκε σε διεθνή συνάντηση στο Βελιγράδι της Σερβίας.

παιδιά μέσα σε πισίνα
αφίσσα 15 χρόνια Κονιαλίδεια

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το θέατρο από μόνο του αποτελεί έναν υψηλό τρόπο διδασκαλίας και παίδευσης τόσο των ηθοποιών όσο και των θεατών. Στην Εστία αποτελεί και μέσο αυτοβελτίωσης, αυτοέκφρασης και ανάπτυξης των διαπροσωπικών σχέσεων με παιγνιώδη τρόπο. Αναπτύσσεται η συναισθηματική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση, η κριτική ικανότητα και αποκτάται μια συνειδητή σωματικότητα. Αποκτάται πειθαρχία και εξοικείωση με κανόνες και όρια που το θέατρο διαθέτει και αξιοποιεί, προκειμένου να αρθρωθεί ένας μεστός νοήματος θεατρικός λόγος. Έτσι, συμβάλλει στην ομαλότερη κοινωνική ένταξη των ατόμων με νοητική υστέρηση, αλλά ,κυρίως, συμβάλλει στην ένταξη της ίδιας της κοινωνίας στα πλαίσια των ατόμων αυτών, μέσω μιας αλληλοπεριχώρησης χωρίς στεγανά και διακρίσεις.

Θεατρική παράσταση
Αθλητισμός

ΑΥΤΟΣΥΝΗΓΟΡΙΑ

Το πρόγραμμα αυτοσυνηγορίας της Εστίας  συμβάλλει στην απόκτηση γνώσεων των εκπαιδευόμενων με στόχο να κατανοήσουν τις υποχρεώσεις και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα  τους. Μέσα από την ομάδα της αυτοσυνηγορίας, οι εκπαιδευόμενοι έχουν καταφέρει την  συμμετοχή τους στον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων για την Εστία και την ενδυνάμωση τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Συμμετέχουν σε ημερίδες, συνέδρια και ανταλλάσουν εμπειρίες και γνώσεις με ομοειδείς φορείς σε θέματα οργάνωσης και συμπαραγωγής.

«Το να είσαι διαφορετικός σε κάνει μοναδικό»

Ανάπτυξη Μηχανισμού Υποστήριξης
Share