Ελεύθερος χρόνος

Φωτογραφία με υπαλλήλους της Ολυμπιακής

Ο ελεύθερος χρόνος των νέων μας αποδείχτηκε άλλος ένας πυλώνας για την κοινωνική ένταξή τους. Λειτουργήσαμε από το 1985 την πρώτη «Λέσχη ελευθέρου χρόνου», ένα στέκι νεολαίας όπου συνυπήρχαν δράσεις θεάτρου και τεχνών, αθλητισμού, πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Στην πορεία του χρόνου η Λέσχη μας ονομάστηκε «Περίπατος» και συνέχισε τη λειτουργία της ως την πρώτη δεκαετία του 2000 όπου παραχώρησε τη θέση της σε πιο ευέλικτα και εξατομικευμένα προγράμματα ελευθέρου χρόνου.

Η έντονη δραστηριοποίησή μας στον παραπάνω τομέα καταξίωσε την Εστία ως έναν από τους κυριότερους εκφραστές της αξίας του ελευθέρου χρόνου και της μη τυπικής εκπαίδευσης. Το 2002 αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τον ελεύθερο χρόνο των νέων με νοητική υστέρηση, η Εστία απέκτησε διεθνή αναγνωρισιμότητα  και η συγκεκριμένη ενέργεια αποτέλεσε καλή πρακτική. Βραβεύτηκε μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την καινοτομία και την ποιότητά της.

Πιστεύοντας εξ αρχής στη σημασία του ελευθέρου χρόνου και των ταξιδιών υλοποιούμε όλα αυτά τα χρόνια ετήσιο πρόγραμμα καλοκαιρινής εκδρομής (διακοπών) στην Ελλάδα. Περισσότεροι των 30 ήταν οι προορισμοί μας και οι εκπαιδευόμενοί μας επισκέφτηκαν το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας.

Ένα ακόμη σημαντικό μέρος αποτελούν οι δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εθελοντισμού. Επί σειρά ετών οι εκπαιδευόμενοί μας παρακολουθούν περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούν σχετικοί φορείς. Συμμετέχουν στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως καθαρισμό δασών και ακτών.

Share