Σωματείο
Σωματείο
«1981. Μια εποχή όπου η αγωνία των γονιών έφτανε στα όρια της απελπισίας, οι προκαταλήψεις και η άγνοια της κοινωνίας υποχρέωναν τις οικογένειες να μένουν στο περιθώριο όντας θεατές της ζωής, εικόνες της Λέρου και Κωσταλέξι τρόμαζαν. Το θαμπό φως κάποιων φάρων φώτιζε αμυδρά δύο, ίσως και τρεις περιοχές της Ελλάδας, Θεοτόκος, Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος, ΠΕΓΚΑΠ, ΕΓΝΥΑ κτλ. Έχοντας μια κορούλα με σύνδρομο Down, την Μαρία που την λάτρευα, καθώς με κοιτούσε στα μάτια με εμπιστοσύνη και ασφάλεια, ένιωθα οργή κυρίως για τον εαυτό μου που περίμενα την λύση να την δώσουν άλλοι και ιδιαίτερα το κράτος. Σιγά σιγά η οργή αυτή καταλάγιαζε και διάφορες ιδέες και σκέψεις κατέκλυζαν το μυαλό μου ώσπου κάποια στιγμή ήξερα ξεκάθαρα τι έπρεπε να κάνω και γιατί θα αγωνιζόμουν. ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ! Ένα σχολείο διαφορετικό από τα άλλα που θα κυριαρχούσε το χρώμα, η αγάπη και ο σεβασμός για την διαφορετικότητα των παιδιών μας. Μάιος 1981. Αρκετοί γονείς με άκουσαν, πέντε γονείς πίστεψαν σ αυτό. Με την βοήθεια φίλων και συγγενών αρχίσαμε να βάζουμε αυτό το όραμα στο χαρτί. Το καταστατικό μας ήταν έτοιμο. Σκοπός η εφ’ όρου ζωής παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε παιδιά με νοητική υστέρηση. Οι στόχοι ξεκάθαροι. Εκπαίδευση, κοινωνική ένταξη, υποστήριξη στην εργασία και ζεστές κατοικίες για όμορφη αξιοπρεπή ζωή. Φεβρουάριος 1982. Η Εστία είναι ήδη ειδικώς αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό σωματείο.»
Έφη Προκοπάκη
Πρόεδρος ΔΣ
Ιδρύεται Φιλανθρωπικό Σωματείο με την επωνυμία ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ και τον διακριτικό τίτλο “Εστία”, με έδρα το Νέο Ψυχικό και επί της οδού Σόνιας Νικολακοπούλου 13, εποπτευόμενο από το εκάστοτε αρμόδιο Υπουργείο ή/και την εκάστοτε αρμόδια Αρχή ή/και Υπηρεσία, εφεξής αναφερόμενο στο παρόν και ως “Σωματείο” ή/και “Εστία”.
Σκοποί του Σωματείου είναι η εφ’ όρου ζωής δωρεάν παροχή φροντίδας και ειδικής θεραπευτικής αγωγής, ή/και άλλης αναγκαίας αγωγής, εκπαίδευσης, κοινωνικής προσαρμογής, επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματικής προκατάρτισης και κατάρτισης, κοινωνικό-οικονομικής ένταξης, εργασιακής απασχόλησης ατόμων με νοητική υστέρηση ή άλλη αναπηρία με παρόμοια της νοητικής υστέρησης χαρακτηριστικά. Για να χαρακτηρισθεί ένα άτομο ότι έχει νοητική υστέρηση απαιτείται διάγνωση από αρμόδιο φορέα και για την ένταξή του στην Εστία και στις δραστηριότητες της εξέταση από Διεπιστημονική Επιτροπή η οποία αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες (ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και εργοθεραπευτή) και συγκροτείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, εφεξής αναφερόμενο στο παρόν και ως “Δ.Σ.”
Για να δείτε το καταστατικό της Εστίας, μπορείτε να πατήσετε εδώ.