Επιστημονικό Έργο

Το πλούσιο επιστημονικό έργο της Εστίας περιλαμβάνει εκτός άλλων την  οργάνωση κατά αποκλειστικότητα  3 διεθνών Συνεδρίων και τη συμμετοχή της ως συνδιοργανωτή σε άλλα 5.  Επίσης, διοργάνωσε περισσότερες από 20 επιστημονικές Ημερίδες εθνικού και Ευρωπαϊκού επιπέδου.

Το μεγάλο Πρώτο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ο ανηφορικός δρόμος της επαγγελματικής κατάρτισης των ατόμων με νοητική υστέρηση»  διοργανώθηκε το 1991. Συμμετείχαν 28 χώρες, 35 σύνεδροι και  κορυφαίες προσωπικότητες του διεθνούς κινήματος για την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία. Αποτέλεσε το εφαλτήριο για μια σειρά δράσεών που στόχευαν στη διασφάλιση της απασχόλησης των ατόμων με νοητική υστέρηση, ενός από τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματα.

Λίγα χρόνια αργότερα το 2002, διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον ελεύθερο χρόνο των νέων με νοητική υστέρηση. Γεγονός που θεωρήθηκε καλή πρακτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περισσότερα από 10 κράτη, 30 επιστήμονες εισηγητές παρουσίασαν την δική τους οπτική στον τομέα του ελευθέρου χρόνου και σημείωσαν την αξία του ως μέσου κοινωνικής ένταξης.

 

Το 2008 διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο «Το άτομο με νοητική υστέρηση ενεργός πολίτης στην Ευρώπη», επικεντρώνοντας στην αξία της ενεργούς συμμετοχής του ατόμου με αναπηρία και της αναγκαιότητας συμπερίληψής του στις πολιτικές και τα οράματα της Ευρώπης.

 

Η Εστία ήταν εκ των εμπνευστών και των υλοποιητών μιας σειράς επιστημονικών Συνεδρίων που τόνιζαν την συνεργασία και την κοινή υλοποίηση δράσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Τα 4 Κυπροελλαδικά και Ελλαδοκυπριακά Συνέδρια που διεξήχθησαν στο πλαίσιο αυτής της σειράς αποτέλεσαν την απαρχή για πολύ σημαντικές δράσεις όπως π.χ. για την υποστηριζόμενη διαβίωση. Το Ελλαδοκυπριακό Συνέδριο διοργανώθηκε με ευθύνη της Εστίας με θέμα «Στον δρόμο για το σπίτι μου», αποτελεί έως σήμερα πολύτιμη βάση γνώσης για ανθρώπους και φορείς που επιθυμούν να αναπτύξουν δομές και δράσεις υποστηριζόμενης διαβίωσης.

 

Το ερευνητικό έργο της Εστίας ακολουθεί το κοινωνικό μοντέλο που θέλει τον άνθρωπο με αναπηρία συμμέτοχο στις αποφάσεις της ζωής του και ενεργό πολίτη. Έτσι η πρώτη έρευνα στη δεκαετία του 1990, σε συνεργασία με τον  ΕΟΜΜΕΧ, διερευνούσε την ανάπτυξη κοινωνικής επιχειρηματικότητας μέσω προστατευμένης εργασίας, κάτι που επανήλθε στην επικαιρότητα την τελευταία πενταετία, δηλαδή περισσότερα από είκοσι χρόνια αργότερα.

 

Στο πλούσιο επιστημονικό έργο και στις συνεργασίες με ερευνητικά και πανεπιστημιακά Ιδρύματα περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός μελετών και ερευνών που αφορούν τους εκπαιδευόμενους της Εστίας. Π.χ. για την ποιότητα ζωής, την επιθυμία να μετακομίσουν στο δικό τους σπίτι, τις ιδιαιτερότητες στην επαγγελματική τους αποκατάσταση και πολλά άλλα.

Share