Εκδηλώσεις

Εκδήλωση τρέξιμο

Ξεπερνώντας τα εμπόδια, η Εστία τολμά, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, να σχεδιάσει δράσεις στη τοπική κοινότητα, όπως ο ετήσιος εορτασμός του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος με την πάροδο των ετών αποτελεί σημείο αναφοράς στους κατοίκους του Νέου Ψυχικού και όχι μόνο. Στην αυλή της καθώς και σε κοντινές πλατείες διοργανώνονται μικρές γιορτές με παράλληλες εκθέσεις προϊόντων των εργαστηρίων της. Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές αγορές εμπλουτίζονται από χειροποίητα αντικείμενα των ίδιων των εκπαιδευομένων και το έργο τους πλέον αναδεικνύεται. Σημείο συνάντησης των ιδιαίτερων δεξιοτήτων των ατόμων με νοητική υστέρηση με το μεράκι, την δημιουργικότητα και την παράδοση της τοπικής κοινωνίας, θεωρείται το «MarmaladeFestival» που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στην κεντρική πλατεία της Αγίας Σοφίας.

Το 2003 ξεκινά το πρώτο «Ταξίδι στο Χθες και το Σήμερα» το οποίο καθιερώνει θεσμό για πάνω από 5 χρόνια. Χιλιάδες επισκέπτες στο Άλσος Κηφισιάς και Νέας Σμύρνης ταξιδεύουν στο χρόνο συγκρίνοντας τον παλιό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής (καφενείο-καφετέρια, γαλακτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο, παντοπωλείο-supermarket, ταβέρνα, ουζερί). Συναυλίες και μουσικά δρώμενα φέρνουν τους ανθρώπους κοντά και προσφέρουν στιγμές μοναδικές. Αντίστοιχες στιγμές δεν λείπουν από τα γευστικά ταξίδια που πραγματοποιούνται στα «Ηλιομαγειρέματα» τα οποία προσελκύουν δημότες, φίλους, γείτονες που επιθυμούν να γνωρίσουν διαφορετικές γεύσεις από διαφορετικούς ανθρώπους.

Η Εστία συνεχίζει να «Μειώνει τις αποστάσεις» και να επεκτείνεται και σε άλλες πλατείες, πιο μεγάλες, για να προβάλλει το έργο της και το όραμα της για την πραγματική ένταξη των ανθρώπων της και τη συνεχή υποστήριξή τους. Κλαυθμώνος, Φάληρο, Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Ανάβυσσος μας καλωσορίζουν και δημότες και περαστικοί γνωρίζουν την Εστία.

Στα ταξίδια της έχει ανάγκη από «Συνταξιδιώτες». Το 2007 οργανώνει καμπάνια ευαισθητοποίησης με το σύνθημα «Έχουμε το ίδιο εισιτήριο στη ζωή» αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση του επιβατικού κοινού και των εργαζομένων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς μοιράζοντας πάνω από 2.000 αφίσες και 100.000 έντυπα σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής και πέραν αυτού.

Ταυτόχρονα, η Εστία στρέφεται στα παιδιά και δη μαθητές και τους φέρνει κοντά. Άνθρωποι με νοητική αναπηρία συμπορεύονται με μαθητές και σπουδαστές στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στο Ζάππειο για να γνωριστούν και να μοιραστούν τις αγωνίες τους. Αγωνίες για τους μεν το πέρασμα στο Πανεπιστήμιο, για τους άλλους το πέρασμα στο δικό τους σπίτι. Η πρωτοβουλία της Εστίας «Ο δικός μου…Μαραθώνιος» «τρέχει» 6 χρόνια και κινητοποιεί κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές, εργαζόμενους και περαστικούς δίνοντας «Λαβές Αγάπης» ακόμη και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές του Νομού Αττικής όπως τη Ραφήνα και το Πικέρμι.

Όλες αυτές οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης προσελκύουν το ενδιαφέρον απλών ανθρώπων, αλλά και υποστηρικτών, χορηγών και ευεργετών, ακόμη και θεσμικών φορέων, που με την υλική ή ηθική υποστήριξή τους αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των ενεργειών της Εστίας όλα αυτά τα χρόνια.

Οι δράσεις ευαισθητοποίησης της Εστίας δεν σταματούν όπως δεν σταματά και η δίψα των ανθρώπων με νοητική υστέρηση για ζωή.

Share