Δελτίο Τύπου Εaspd Conference, Quality of Life & Support Services: From Words to Action, Malta 2022

Συνέδριο EASPD με θέμα:

«Ποιότητα Ζωής & Υπηρεσίες Υποστήριξης: Από τα λόγια στη δράση»

Στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2022, το EASPD και η Aġenzija Sapport συνδιοργάνωσαν το ευρωπαϊκό συνέδριο «Ποιότητα Ζωής και Υπηρεσίες Υποστήριξης: Από τα λόγια στη δράση» στη Μάλτα. Το Συνέδριο είχε ως κεντρικό θέμα τον τρόπο μέτρησης της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη και παρουσίασε καινοτόμα μοντέλα που μπορούν να βοηθήσουν τους παρόχους υπηρεσιών να προχωρήσουν προς υψηλότερης ποιότητας, ενδυναμωτικές και ανθρωποκεντρικές μορφές υποστήριξης, ευθυγραμμισμένες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Μετά την πρόσφατη έναρξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής στην πρόνοια και υπό το πρίσμα της επικείμενης πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη ενός πλαισίου της ΕΕ για κοινωνικές υπηρεσίες αριστείας έως το 2024, το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία σε παρόχους κοινωνικών υπηρεσιών, άτομα με αναπηρίες και άλλους βασικούς ενδιαφερόμενους να συζητήσουν τι χρειάζεται για να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών αναπηρίας σε όλη την Ευρώπη.

Το διήμερο συνέδριο ασχολήθηκε με το τι σημαίνει να παρέχεις μια ποιοτική, ανθρωποκεντρική υπηρεσία που βασίζεται στην κοινότητα και επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες υποστήριξης μπορούν να ενσωματώσουν ζητήματα ποιότητας στη δουλειά τους. Συγκεντρώνοντας συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο, το συνέδριο παρουσίασε παραδείγματα καινοτόμων προσεγγίσεων σε πλαίσια ποιότητας για κοινωνικές υπηρεσίες που εστιάζουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που υποστηρίζουν.

Μεταξύ των συμμετεχόντων του συνεδρίου ήταν μέλη της Ομάδας Εργασίας της EASPD για τις ποιοτικές υπηρεσίες. Αποτελούμενη από παρόχους υπηρεσιών, άτομα με αναπηρίες, δημόσιες αρχές, διεθνή δίκτυα, καθώς και ερευνητές και άλλους σχετικούς φορείς, η Task Force εργάζεται για να συμβάλει στην ανάπτυξη του πλαισίου της ΕΕ για τις κοινωνικές υπηρεσίες αριστείας. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η ομάδα παρουσίασε τις πρώτες σκέψεις για τα βασικά στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει ένα Πλαίσιο της ΕΕ για τις Κοινωνικές Υπηρεσίες Αριστείας.

Μιλώντας στο συνέδριο ο James Crowe, Πρόεδρος του EASPD τόνισε τι χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η παροχή ποιοτικής υποστήριξης: «Αυτές οι δύο ημέρες έδειξαν ότι τόσο οι αρχές όσο και οι πάροχοι υπηρεσιών πρέπει να επενδύσουν πολύ περισσότερα για να κάνουν τα συστήματα ποιότητας τους χρήσιμα εργαλεία για αυτομάθηση και αυτοβελτίωση αλλά και για την αξιοποίηση των συχνά περιορισμένων δημόσιων δαπανών και πόρων προσωπικού».

Ενώ οι διαδικασίες αξιολόγησης ποιότητας αποτελούν αρμοδιότητα των κρατών μελών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει βασικό -και αυξανόμενο- ρόλο στην υποστήριξη της ανάπτυξης υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. «Η χρήση υφιστάμενων προγραμμάτων ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, καθώς και η τεχνογνωσία και η εμπειρία στο πλαίσιο της Πλατφόρμας Αναπηρίας και της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας, είναι μερικά παραδείγματα των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ για την υποστήριξη των κρατών μελών. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών αξιολόγησης ποιότητας και στην ανταλλαγή υποσχόμενων πρακτικών για την ανάπτυξη και την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας», δήλωσε η Maya Doneva, Γενική Γραμματέας του EASPD.

Κλείνοντας το συνέδριο, ο Oliver Scicluna, Διευθύνων Σύμβουλος της Aġenzija Sapport, του εθνικού παρόχου υπηρεσιών της Μάλτας και συνδιοργανωτής του συνεδρίου, τόνισε: «ο δρόμος προς τα εμπρός θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία» και αναφέρθηκε στην ανάγκη ο διάλογος να προχωρήσει για να καλύψει το δικαίωμα πρόσβασης στην κανονική ζωή, πέρα ​​από την εκπαίδευση και την απασχόληση. Οι συζητήσεις για τη σεξουαλικότητα, την οικογενειακή ζωή και την κοινωνικοποίηση θα πρέπει επίσης να μπουν στην ημερήσια διάταξη για να διασφαλιστεί ότι οι κοινωνικοί εταίροι περνούν από τα λόγια στη δράση για αυτό που πραγματικά έχει σημασία για τους χρήστες των υπηρεσιών».

Το EASPD δεσμεύεται να προωθήσει τις εισηγήσεις και τα μηνύματα να μοιραστούν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους παρόχους κοινωνικών υπηρεσιών, τους ερευνητές και άλλους ενδιαφερόμενους για υποστήριξη στην ανάπτυξη υπηρεσιών υψηλής ποιότητας για άτομα με αναπηρίες και άλλες υπηρεσίες υποστήριξης.

 

Μάλτα, 18/10/2022

EASPD



Share