Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης στην Εστία

ΤΙ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΩΣ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ:

Η πρώιμη παρέμβαση είναι ένα σύνολο υπηρεσιών που παρέχεται σε παιδιά ηλικίας από 0 έως 6 χρονών, τα οποία παρουσιάζουν κινητικές, αναπτυξιακές και αισθητηριακές διαταραχές. Οι υπηρεσίες αυτές δεν εστιάζουν μόνο στο παιδί αλλά στο σύνολο της οικογένειας, με στόχο την πρόοδο του παιδιού και την ευημερία του ευρύτερου οικογενειακού αλλά και κοινωνικού πλαισίου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε ότι όσο πιο νωρίς εντοπισθεί μια δυσλειτουργία στην καθημερινότητα του παιδιού και πλαισιωθεί αναλόγως θεραπευτικά, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να επιτύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην αναπτυξιακή του πορεία. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διεργασία της πρώιμης παρέμβασης επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα όταν συνδυάζεται με την ανάλογη συμμετοχή και συμβουλευτική των ίδιων των γονέων.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Αυτοί που μπορούν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης είναι:

  • Βρέφη νήπια ή παιδιά που έχουν διαγνωστεί με αναπτυξιακή διαταραχή ή έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νεύρο αναπτυξιακών δυσκολιών λόγω προωρότητας, χαμηλού βάρους γέννησης, χειρουργικών επεμβάσεων παραμονής στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών (Μ. Ε. Ν. Ν)
  • Βρέφη, νήπια ή παιδιά με κινητικές, αισθητηριακές, αναπτυξιακές διαταραχές, γενετικά σύνδρομα και ψυχοκινητική καθυστέρηση.
  • Γονείς / φροντιστές / σχολικό πλαίσιο

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:

Η επιστημονική ομάδα που συνθέτει και υποστηρίζει το πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης αποτελείται από ψυχολόγο, εργοθεραπευτή και λογοθεραπευτή. Η στενή και αρμονική συνεργασία των παραπάνω ειδικοτήτων θεωρείται αναγκαία για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του προγράμματος παρέμβασης.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ:

  • Συμβουλευτική υποστήριξη γονέων / οικογένειας
  • Ψυχο – Παιδαγωγικό πρόγραμμα
  • Λογοθεραπεία
  • Εργοθεραπεία
  • Ομαδικά προγράμματα παιδιών

 

Οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται ως επί το πλείστον στο σπίτι του κάθε παιδιού, εκτός από την συμβουλευτική γονέων όπου οι γονείς προσέρχονται στον χώρο μας. Η παροχή των υπηρεσιών στο χώρο του παιδιού είναι ζωτικής σημασίας καθώς εμπλέκει και την υπόλοιπη οικογένεια και δημιουργεί ένα ολιστικό πλαίσιο που δίνει την δυνατότητα στο παιδί να εξασκείται και να προοδεύει. Παρόλα αυτά, συνεδρίες πραγματοποιούνται και στον χώρο μας, αλλά και στο εκπαιδευτικό πλαίσιο του εκάστοτε παιδιού.

 

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

Ορισμένοι από τους στόχους του προγράμματος είναι:

  1. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας.
  2. Η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.
  3. Η τροποποίηση της συμπεριφοράς.
  4. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων κατανόησης και έκφρασης συναισθημάτων.
  5. Η ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων.
  6. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων λεπτής και αδρής κινητικότητας.
  7. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων λόγου και ομιλίας.
  8. Η εκπαίδευση σε δεξιότητες καθημερινής ζωής.

 

Οι προαναφερόμενοι στόχοι αποτελούν ένα γενικό πλάνο που σε κάθε περίπτωση εξατομικεύεται ανάλογα με το παιδί και τις ανάγκες της οικογένειας.

Οι Υπηρεσίες Πρώιμης Παρέμβασης & Συμβουλευτικής λειτουργούν καθημερινά Δευτέρα με Παρασκευή στα γραφεία της ΕΣΤΙΑ στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας 52 στον 4ο όροφο.

Τα γραφεία στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας εξοπλίστηκαν με την ευγενική δωρεά της   

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2106713149 και κιν.6940296896 και στο email: eci@eseepa.gr



Share